Танцьорки в три нощни клуба във Варна работят без трудови договори, съобщи днес началникът на Инспекцията по труда в града Иван Иванов. По думите му сигналът за нарушенията подали няколко от момичетата.

Проверката е установила, че работодателите показват някакви трудови договори, които обаче не са регистрирани в НАП. Потърпевши са близо 10 момичета, като едната е започнала работа в клуба още през април миналата година.

През 2010 г. служителите от Инспекцията са извършили общо 3 185 проверки, като са обхванати близо 2 300 предприятия, отчете Иванов. Акцентът е бил върху търговията на дребо, туристическия сектор, производството на хранителнип родукти и строителството.

При извършените проверки са констатирани 16 600 нарушения на трудовото законодателство. В 99 от случаите е констатирано неизплащане на заплати.

Иванов уточни, че на всички работодатели са направени предписания да изчистят задълженията си, ако не го направят, ще бъдат дадени на прокурор. Той посочи, че в министерството на труда и социалната политика е подадена информация за три фирми, които дължат общо над 120 хиляди лева за заплати на работниците си. Две от дружествата са строителни, а третото се занимава с охранителна дейност.

През 2010 г. са констатирани общо 321 случая на служители без трудови договори, като увеличението е с 29 на сто в сравнение с 2009 г., каза Иванов. По думите му от началото на тази година вече са регистрирани около 30 такива нарушения. През годината в
региона са регистрирани 304 трудови злополуки, като при 9 от тях работниците са починали.