Български туристи ще се разделят с джобните си след като забравили да ги обявят при напускане на страната, съобщиха от пресслужбата на Агенция „Митници”.

При проверката на лек автомобил с българска регистрация, пътуващ към Турция, митничарите от Митнически пункт Малко Търново запитали двамата пътници в колата - шофьора Т.А., на 41 години, и спътничката му - 39-годишната М.Н., дали имат валута за деклариране. Двамата обяснили, че пренасят по 10 000 евро, колкото е границата под която не се изисква попълване на валутна декларация.

При щателната митническа проверка обаче митничарите открили още 120 щатски долара и 480 лева в портфейла на шофьора, както и 265 евро и 64 лева в чантата на жената.

Двамата обяснили, че са забравили за тези суми, поради което и не са ги декларирали.

На двамата е съставен акт съгласно член 18, ал.1 от Валутния закон, който предвижда административна санкция от 1000 до 3000 лева за физически лица.

Когато нарушението е за големи суми, законът предвижда образуване на дознание и конфискация на валутата, обясняват експертите.

Агенция „Митници" напомня, че при преминаването на българската граница писмено се декларират всички суми с равностойност над 10 000 евро без значение дали са в една или няколко различни валути. Разпоредбите на Валутния закон важат и при пресичане на вътрешни граници с други държави-членки на ЕС.

Декларирането на валута над 10 000 евро е задължително и безплатно. При попълването на декларация не се събират такси, но за суми над 25 000 лева се изисква удостоверение, че пътникът не дължи данъци.