Собствениците на къщи в „Драгелевци” и „Бояна” вероятно ще плащат по-висок данък сгради от следващата година. Причината за това е, че данъчните оценки на районите в Подвитошката яка ще бъдат вдигнати.

„В момента се изготвя промяна на зонирането на града, според което се определя данъчната оценка на имотите. Досега кварталите в Подвитошката яка, където се

намират най-луксозните имоти

попадаха в зона номер 5, където данъчните оценки са по-ниски. Сега това ще бъде променено и те ще попаднат в зона номер 2”, обясни главният архитект на София Петър Диков.

Размерът на налога за сгради се определя, като се начислява промил 1,875 върху всеки 1000 от данъчната оценка. Кметът Йорданка Фандъкова е категорична, че през следващата година промилът няма да се повишава, тъй като по време на криза гражданите не трябва да се натоварват с по-високи налози.

„Просто ще се коригират данъчните оценки. Някои квартали ще влязат в по-скъпи зони и

оценките им ще се повишат

тъй като не може данъчните оценки на къщите в Бояна и Драгалевци да се определят по формула, по която се определят данъчните оценки в селата”, обясниха от Столичната община. Според главния архитект Петър Диков тузарските квартали ще попаднат в зона номер 2, където данъчните оценки са близки до тези в центъра.

В момента едно семейство, което живее в центъра на града и получи данъчна оценка за жилището си от средно 150 000 лв., плаща близо 277 лв. налог. Хората от кварталите, където очакваната средна данъчна оценка на апартаментите е 60 000 лв., дават по 111 лв.

До края на септември в хазната на „Московска” 33 са постъпили 54 млн. лв. от данък сгради при планирани 76 млн. лв. Приходите от такса смет и налога за колите са съответно 127 и 53 млн. лв. От Столичната община се похвалиха с преизпълнение на бюджета със 105% спрямо деветмесечието на миналата година.