Американският посланик Джеймс Уорлик с изненада видя вчера в Киноцентъра, че не само той играе във филми, а и негови служители от посолството му. В момента там се снимат 4 филма.

“Избираме ги за чуждите продукции, защото говорят перфектен английски”, казаха от “Ню Бояна филм”. Целта на Уорлик обаче беше да подкрепи искането на Киноцентъра за данъчни облекчения при снимането на чужди и наши продукции в България.

"Парламентът трябва да приеме стимули, които да дадат положителен тласък на българската киноиндустрия", каза посланикът.

"Данъчните насърчения означават приход поне от $ 100 млн. за страната за 2011 г.", обясни шефът на Киноцентъра Дейвид Варод.

Има готов законопроект, който предвижда данъчни облекчения, написан от Министерството на културата. Финансовото трябва да определи колко процента държавата да връща на продуцентите. Принципът ще е същият като при ДДС, обясни Емил Хърсев, който е консултант по законопроекта.

Преди време българските продуценти поискаха точно обратното - по-високи такси за чуждите продукции, от които да се отделят пари за българските.