В понеделник премиерът Бойко Борисов поиска от общините да повишат събираемостта на местните данъци и такси и предупреди, че европейски проекти ще отпадат заради необходимостта от повече средства за сигурност и за бежанците. 

На фона на този призив стана ясно, че кметът на Сливен Стефан Радев предлага драстично увеличаване на местните данъци. 50 - 60% повече ще плащат сливенци за такса смет и данък сгради, предаде БНР. 

Причината за предложеното от кмета Стефан Радев драстично увеличение била в тревожната  финансова ситуация в общината и натрупаните 26 милиона дългове. 

Най-висок ще е скокът на такса смет. За чистота Сливен трябвало да плаща на фирма 7,5 милиона годишно, а общинските приходи от такса смет били едва 3 милиона. С 10 - 15% ще се вдигне и данъкът за МПС. Кметът заяви, че и след увеличението сливенци ще плащат едни от най-ниските налози. 

В открито писмо НФСБ изрази недоволство, че първата стъпка на новата управа е вдигането на данъците. Патриотите предлагат други начини за събиране на повече приходи като такса от синя зона, от наеми, преразглеждане на концесии и договори за водоеми. 

В декларация на БСП - Сливен се заяввява, че освен увеличаване на данъчното береме на гражданите, в проектобюджета на общината липсват други мерки за повишаване събираемостта на приходите.