Промените в данъчните закони и ставки, които ще важат за 2011 г., ще бъдат обсъдени на днешното заседание на правителството, обяви пресслужбата на Министерството на финансите.

Офшорни фирми, които имат бизнес у нас, от догодина ще плащат 10% подоходен данък. В мотивите към проектозакона експертите на Симеон Дянков сочат, че офшорките много често са параван за пране на пари и укриване и източване на данъци, вкл. и чрез фиктивни сделки в България.

Според друга законова промяна акцизът за тютюна за пушене ще се вдигне от 100 на 152 лв. за килограм. Това ще удари пушачите пестеливци, които предпочитат сами да си свиват цигарите. Ако депутатите приемат 52-процентния скок, акцизът за рязания тютюн ще стане колкото за купешките цигари, твърдят от МФ.

Бензинът и дизелът също ще поскъпнат от 1 януари заради по-високи акцизи, които растат по графика, съгласуван с Брюксел.

Ще бъде въведен облекчен ДДС за всички хотелски услуги в размер на 9%, който ще влезе в сила от 1 април догодина, след приключване на зимния сезон. Сега само туристическите пакети се радват на ниска ставка от 7%. На сайта на МФ още стои по-старото предложение за въвеждане на 14% единен ДДС върху нощувките.

В законопроектите за данъчни промени обаче липсва най-важното - конкретни числа, които да показват в левове как те ще се отразят на бюджетните приходи през 2011 г.

 

Акцизите на горивата ще пораснат:

 

за бензина - от 685 на 710 лв. за 1000 л (с което достигаме минималния акциз за ЕС)

за дизела - от 600 на 615 лв.

за бензин, смесен с биоетанол - от 664 на 688 лв. за 1000 литра

за газьол, смесен с биодизел - от 582 на 596 лв.