Срокът, в който столичани могат да ползват 5% отстъпка за данък сгради и данък МПС, е 30 април, при условие, че цялата дължима сума се внесе наведнъж. До края на април е крайният срок и за първата вноска на такса битови отпадъци.

Сроковете по вноски за данък сгради и данък МПС е: 30 юни – първа вноска и 31 октомври – втора вноска. Такса битови отпадъци може да се плати на четири вноски: 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември.

Най-удобният начин за плащане на местните данъци и такси е през електронния портал на Столична община. Там всеки собственик на имот или автомобил в София може да направи и справка какви задължения има към общинския бюджет.

Общинските данъци тръгват рязко нагоре през 2020 г.

196 млн. лв. са постъпленията в бюджета на София от местни данъци и такси през първото тримесечие на годината, което е с 35,6 млн лв. повече от същия период на 2020 г.

Постигнатите приходи представляват 25,3% от предвидения годишен план, което доказва точността на финансовата прогноза, подготвена от екипа на столичния кмет, отчете зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.

istock
istock

От всички приходи 3,2 млн. лв. са платени през електронната платформа на Столичната община, а 1,6 млн. лв. - чрез системата на НАП.

Това е близо два пъти повече от внесените онлайн средства за първите три месеца на 2020 г. Явно столичани все повече предпочитат да ползват възможностите за електронно разплащане към общинската хазна, добави Барбалов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg