За 1 от 10 проверени покупки по морето от инспекторите на приходната агенция търговците не издават касова бележка.

Това съобщиха от НАП на база на първоначалните данни от проверки от началото на летния сезон. От НАП уточняват, че приходите за хазната от търговията по Черноморието са повече от миналата година.

В столицата пък са се научили да прилагат друг, по-груб номер - касовата бележка е на стойност далеч под платеното от клиента и не всички купувачи забелязват тази подробност. От НАП чрез „тайни клиенти“ вече са засекли такива случаи. Или пък когато клиентът отиде на касата на магазина с няколко продукта, касиерът започва да пуска касови бележки за всеки от тях поотделно, обаче пропуска тези с по-висока цена.

На въпрос къде е бележката за по-скъпите неща му се отвръща да си я търси в купа, но обикновено нея я няма. По същата схема с касовите бележки на морето беше ужилен и репортер на „Монитор“.

По информация на говорителя на НАП Росен Бъчваров вече са възложени няколко проверки по подобни случаи, които се прилагат най-вече в заведения за хранене.

„Търговецът е задължен да издаде касова бележка за пълната платена сума“, припомни той.

По думите му от началото на сезона проверките на инспекторите на НАП по морето са хиляди. Междинната информация за тях сочела, че нарушенията спрямо миналото лято са по-малко.

Междувременно стана ясно, че средно между 20 и 25 лв. на калпак струва плажът с хапване през обедните часове. В цената се включват разходите за 2 шезлонга и чадър, порция цаца и картофки с бира и безалкохолно. Ако обаче си поръчате по-скъпа риба и още напитки, цената може да скочи и до 50 лв.

Традиционната цаца на плажа е на цена от 4 до 7 лв.

Калмарите по гръцки са между 8 и 13 лв., мидите натюр – 8 - 12 лв. Порция пържен сафрид от около 300 грама се предлага на цена от 6 до 11 лв. В менюто се предлагат също ципура, калкан, лаврак, морски дявол, риба тон с цени между 10 и 20 лв. Така за порция калкан от 100 грама цената е двайсетачка. По-рядко в менюто присъстват евтини видове риба като кая, чернокоп и хамсия.

Рибената чорба върви на цена от 4 - 5 лв., а бирата е 3 - 4 лв. за 500 мл. Кафето и безалкохолното струват средно по около 2 лв. Класическата шопска салата е 6 - 7 лв. Морските салати и супермикс от морски дарове достигат до 12 - 16 лв. Пилешката пържола с гарнитура е около 8 - 10 лв., пържени картофки – 4 - 5 лв. В по-евтините ресторантчета в южните курорти предлагат супа, основно и десерт за по 10 лв.

Плажните ивици на юг са препълнени с народ, а в хотелите няма празни места от днес за утре, показа проверка на „Монитор”. В пика на сезона туристи лежат на пясъка на сантиметри разстояние един от друг.

Зоните за безплатно плажуване са пренаселени в стил "фул контакт"

Свободни места могат да се намерят само сутрин. Дори и най-отдалечените и закътани плажове като Силистар и „Липите“ в пика на сезона са окупирани отвсякъде. Ако търсите уединение и спокойствие, то в пика на сезона тази мисия е невъзможна. Причината е, че в момента курортите се пукат по шевовете, а плажните ивици са недостатъчни. Безлюдни са само скалистите брегове около Созопол. Тази част от крайбрежието ни обаче от край време е "резервирана" от нудистите.

Проблем с местата няма единствено в Слънчев бряг, където ивиците са огромни. Дори и в пика на сезона там има достатъчно свободни места.

Много туристи, които са избрали да почиват в най-южните курорти, търсят спокойствие на турските плажове и всеки ден бият път до турското селце Инеада. То се намира на хвърлей място от другата страна на браздата - срещу Резово. Но пряк път до него няма, затова и летовниците бият по 200 км път през Малко Търново и Лозенград, за да стигнат до 30-километровата пясъчна ивица на Инеада, която не само е безплатна, но е и празна.

Хотелите в курортите по морето край Варна са заети на 100%, като резултатите са сравними с тези от миналото добро за родния туризъм лято. Това коментира проф. д-р Стоян Маринов от Икономическия университет във Варна и член на УС на Варненската туристическа камара. Въпреки спада в приходите на българските хотели като цяло през май 2019 г. нощувките и приходите към края на юли вече са категорично на плюс.

От големите морски курорти Св. Константин и Елена е единственият на север, който не е засегнат от спада на туристите и на приходите. Най-силен беше спадът в Златни пясъци – с 18%, но сега нещата си идват на мястото, категорични са спецовете в бранша.