България се нарежда сред 5-те водещи държави в света по подобряване на икономическата свобода.

Страната ни се нарежда на 48-мо място от 159 държави и територии, включени в годишния доклад на канадския институт „Фрейзър“, цитиран в анализ на The Washington Times.

Много от бившите комунистически страни от Централна и Източна Европа постигнаха огромен икономически напредък за последните почти три десетилетия след раздялата си със Съветския съюз, пише изданието. 

За 20 години се изкачваме с 53 места в класацията, като от страните от бившия съветски блок зад нас се нарежда Полша, която е на 51-во място. За сравнение балтийските страни, Естония, Литва и Латвия, са сред отличниците и сега са в топ 10 по икономическа свобода в целия свят.

Северната ни съседка Румъния започна бавно с икономическата реформа, но през последните 15 години постигна значителен напредък, а сега е на завидното 20-то място по икономическата свобода.

За страната ни е посочено, че през 1997 г. въвеждаме валутен борд, за да се спре стремглавото повишаване на цените. Акцент е поставен върху приемането на плоския данък през 2008 г., както и присъединяването ни към Европейския съюз през 2007 г.

България е все по-близо до най-високото ниво както при гражданските свободи, така и при политическите права, пише още The Washington Times.