В столицата е започнала специализирана операция на МВР по профилактика на близо 20 заложни къщи, съобщи Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи.

Информацията беше потвърдена и от Красимир Стефанов, изпълнителен директор на Националната агенция по приходите.

Инспекторите на НАП имат за задача да проверяват произхода на стоките, които се намират в заложните къщи, начина на осчетоводяване на финансовите операции, както и дали се издават касови бележки при продажба.

По думите на изпълнителния директор служителите на агенцията ще направят също проверка на доходите и имущественото състояние на собствениците на заложните къщи. Те ще проверят и дали служителите в обектите имат трудови договори и дали са заплащани дължимите им данъци и осигурителни вноски.

Инспекторите проверяват дали нивата на лихвените проценти срещу които се предоставят финансови средства отговарят на изискванията в нормативните документи, както и притежават ли заложните къщи лицензи за продажба на изделия от благородни метали.

На територията на столицата има над 300 заложни къщи. В момента се проверят 20-те най-големи, за които по данни на МВР има съмнения за търговия с крадени вещи и укриване на обороти.

"Това е само началото на проверките на заложни къщи. Акцията продължава на територията на цялата страна. Когато всички институции действаме в синхрон, резултатите не закъсняват. Тези проверки са поредното доказателство за това”, заяви Красимир Стефанов по повод на проверките.