От днес започва данъчно - осигурителната кампания, в която трябва да декларираме доходите си от 2018-та година.

За първи път кампанията започва от 10 януари, а не както преди - от началото на годината. За първи път тази година данъчното облекчение за деца ще може да се използва сумарно и от двамата родители. 

Възможността и двамата родители да използват данъчното облекчение за дете е, ако при нито един от тях доходът не е достатъчен, за да може да се приспадне цялата сума от данъчната основа. Тогава оставащата част е да другия родител. За едно дете може да се използва 200 лева намаляване на данъчната основа, което фактически прави 20 лева по-малко данък.

И тази година ще можем да използваме отстъпка от данъка за довнасяне. Тя остава 5% от сумата за довнасяне, като за да се възползваме от тази възможност, трябва да декларираме доходите си онлайн до 31 януари и да нямаме задължения към хазната. 

„Запазва се вече познатото изискване да няма никакви стари неплатени данъчни, осигурителни или изобщо други задължения към държавата, защото ако такива има, 5% отстъпка не може да бъде ползвана, а също така не би могло да бъде ползвано и нито един вид от съществуващите данъчни облекчения“, каза за БНР говорителят на НАП Росен Бъчваров обясни, че в кампанията има промени с цел улеснение на данъкоплатците:

"Отпадат стотинките в данъка за довнасяне. Вече се закръглява на цял пълен лев. Има някои промени по отношение на паричните и предметни награди, като при изплащането и при връчването на тези награди вече платецът на дохода трябва да удържи данък".

Младите семейства ще трябва да подават по-малко документи, за да използват данъчното облекчение за ипотека,обясни Бъчваров за предаването "Преди всички" по "Хоризонт". За първи път облекчението за деца ще може да се използва от двамата родители:

"Истината е, че тук става дума за един сравнително много тесен кръг от хора дотолкова, доколкото ако доходите на единият родител на практика не са достатъчни, за да си намали той задължението с 20 лева за едно дете, 40 за две и 60 за три и повече деца, тогава законодателят допуска възможността да се сподели ползването на данъчното облекчение, ако доходите на единият от родителите не са достатъчни, с втория родител".

Самоосигуряващите се задължително ще подават декларации онлайн, но не се очакват проблеми, допълни още говорителят на НАП. Около половината данъчни декларации за физически лица се очакват по интернет.

Минималният осигурителен доход за тази година е 560 лв,, припомни Бъчваров. Промяна има и за земеделските производители и тютюнопроизводителте.

"Ако през година минималният им осигурителен доход е бил 350 лв, през 2019-а е 400 лв". Максималният осигурителен доход е 3000 лева

Сроковете за подмяна на касовите апарати са достатъчни, категоричен е Бъчваров. И в това отношение НАП не очаква проблеми.