Над 50 заведения и хотели, работещи в зимните ни курорти, не издават касови бележки или документите за продажба не отговарят на изискванията, съобщава НАП.

Това установиха данъчните инспектори на НАП при масови проверки в Банско, Разлог, Добринище, Баня, Семково, Боровец, Пампорово, Чепеларе, Девин и Смолян. Открити са и разминавания между маркираните на фискалното устройство суми и наличностите в касата. На десет от нарушителите е наложена административна мярка "запечатване на обект" за срок до един месец, а останалите ще бъдат глобени.  

Изтича срокът за подаване на данъчните декларации

 Общо 46 служители на "Фискален контрол" са проверили 550 търговски обекта в зимните курорти за 10 дни по време на априлската ваканция.

istock
istock

 "Главният фокус на проверките е отчитането на приходите от продажби на стоки и услуги в заведенията и хотелите в курортите. Неиздаването на касова бележка, без значение за каква сума е, може да доведе до сериозни санкции, включително и запечатване на обекта за срок до един месец. Съветваме всеки потребител да изисква касов бон при заплащането на стоки или услуги, тъй като това е документът, който може да му помогне да защити потребителските си права", казва Георги Димов, заместник изпълнителен директор на НАП.

Подобни проверки данъчната администрация прави напоследък всеки зимен сезон.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg