Дискотеки, барове и кафенета в Слънчев бряг масово крият обороти, показа масираната проверка на НАП, която тече в курорта след престрелката в морския град. Някои от заведенията са работили абсолютно „на тъмно“ без касови апарати, други са имали фискални устройства, но са пускали бонове само от време на време. Според запознати, укритите обороти са за стотици хиляди левове.

До момента данъчните са спипали над 10 обекта в нарушения. „От търговци на едро и дребно са иззети 21 компютърни конфигурации със софтуер за манипулиране на оборотите. Проверени са и високооборотни питейни заведения, дискотеки и нощни клубове, ресторанти, заложни къщи и ателиета за татуировки. Три от обектите са извършвали дейност без фискални устройства, а в други 7 са установени разлики в касовите наличности. За нарушенията са съставени актове, предстои издаването и на наказателни постановления“, съобщиха от НАП-Бургас.

През целия активен летен туристически сезон ще се извършва засилен контрол по спазването на данъчното и осигурително законодателство, по Черноморието ще бъдат командировани и служители на НАП от вътрешността на страната. 

Целта е максимално изсветляване на туристическия сектор и облагането на оборотите с реалните данъци и осигуровки, поясниха от приходното ведомство в морския град. Оттам допълниха, че продължава и денонощният фискален контрол на летище Бургас и събирането на информация от туроператорите за броя на пристигащите туристи.

Данъчните използват разнообразни методи за контрол, сред които покупки на принципа на тайния клиент. Десетки обекти са поставени под пряко физическо наблюдение, а оборотите на други се следят в реално време чрез дистанционните връзки на касовите апарати със софтуера на НАП, пише в. „Стандарт“.

Масираните проверки през последните дни имат не само превантивен ефект, но дават и конкретни резултати по отношение размера на оборотите в проверяваните и наблюдавани обекти, твърдят данъчните. Само за няколко дни е регистриран видим ръст на приходите, а това означава и ръст на данъчните постъпления, коментираха от НАП Бургас.