Кметството в Барселона възнамерява да отнеме от собствениците около 200 апартамента в града, ако те са празни за още един месец, съобщи порталът noticia.ru.

Всички обекти принадлежат на големи компании и организации, около половината - на испанската държавна банка Sareb, която е създадена специално за управление на проблемни и непотърсени недвижими имоти.

Апартаментите са празни от две години и сега на собствениците им е даден ултиматум: или някой заема жилищното пространство, или то ще бъде отчуждено в полза на градските власти.

По колко се продават луксозни къщи в София

Собствениците получиха 30 дни за търсене на купувачи или наематели. В обозримо бъдеще кметството на Барселона ще реши съдбата на около 230 непотърсени имоти.

istock
istock

На пресконференция говорителят на кметството Лусия Мартин обясни, че властите се готвят да приложат закон от 2019 г., който никога досега не е използван. Този закон обаче предвижда обезщетение в размер на половината от пазарната стойност на отчуждавания обект. След това апартаментът става собственост на града.

Как да си купите къща за 1 евро в Италия

През май беше съобщено, че спад в цените на жилищата в Испания в близко бъдеще е малко вероятен - въпреки отрицателното въздействие на пандемията от коронавирус върху местния пазар на недвижими имоти. В същото време при сегашните условия купувачите успяват да отделят повече време за подбора на обекти. Мнозина чакат отстъпки и не бързат да сключват сделки.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg