Искате ли да се спазарите с банката за намаляване на лихвения процент по ипотечния ви кредит? Това е съвсем реална и постижима възможност, стига да следвате някои правила. Размерът на сумата, която ще ви отпусне банката, както и предложението за лихва при изтегляне на ипотечен кредит не са строго фиксирани и зависят от различни фактори.

Какво е важно за банката?

От първостепенна важност за банката е вашето кредитно минало. Трябва да докажете, че сте платежоспособни и надеждни клиенти. Друг важен въпрос е от колко пари се нуждаете. Оценката на имота и годините на изплащане също могат да бъдат решаващи за определянето на лихвата.

Как да рефинансираме бърз кредит

Според експерти оптималният срок за теглене на ипотечен кредит е около 20 години. Срокът на изплащане до голяма степен зависи от вашата възраст, като в България най-често е до 35 години. За предпочитане е възрастта ви да не надвишава 70 години преди края на договора за изплащане.

Ако получавате превода на работната си заплата в банката, лихвеният процент ще намалее. Добре е да имате минимум една година трудов стаж. Месечната вноска зависи от това дали се избрали оферта с фиксиран лихвен процент за определен период от време.

istock
istock

Други фактори са наличието или липсата на СЛП – лихвен процент, базиран на спестявания, размерът на средното лихвено равнище „Euribor“ за определения период и видът имуществена отговорност – ограниченa или неограничена.

Предоговаряне на лихвата

Има начин да предоговорите лихвата на ипотечния кредит и да си осигурите по-добри условия, по-нисък месечен и годишен лихвен процент и рефинансиране на кредит от друга банка.

Кога ще усетят изтеглилите кредит у нас покачването нa лихвите

С наближаването на десетата година от кредита ви се отваря шанс да предприемете стъпки по промяна на условията по кредита във ваша полза. Можете да преговаряте за намаляване на лихвата, отпадане на годишната или месечната такса управление, намаляване на срока, за да плащате по-малко лихви като цяло, предоговаряне на типа застраховки и т.н.

Ако все пак настоящия ви кредитор не ви предложи по-изгодни условия, винаги можете да рефинансирате кредита си в друга банка. За рефинансиране трябва да предоставите договора и банковото удостоверение за остатъка по кредита. При процедурата договаряте с новата банка срокове и обстоятелства за изплащане на ипотеката.

Процедурата обаче не е лесна и включва погасяване на ипотеката в старата ви банка, отваряне на ипотечен кредит в новата ви банка и други прилежащи такси.

istock
istock

Ако сте надежден кредитополучател, е възможно банката да ви предложи да заплати всички дължими такси, свързани с учредяването на ипотека. Важно е след всички формалности и такси за обслужване да сте успели да се възползвате наистина от по-изгоден за вас процент и период.

Може ли нов кредит да намали задълженията

Фиксирана или плаваща лихва? Πpeдимcтвoтo нa плaвaщaтa лиxвa e, чe може да e дocтa пo-ниcĸa oт фиĸcиpaнaтa, тъй ĸaтo нямa пoeт pиcĸ oт финaнcoвaтa инcтитyция, чe щe дъpжи eднa и cъщa цeнa зa дългo вpeмe. Зaтoвa по-голямата част oт бългapитe я пpeдпoчитaт. Фиĸcиpaнaтa лихва, от друга страна, дaвa cигypнocттa, чe дopи cлeд 20 гoдини пaĸ щe e cъщaтa, което я прави по-предпочитана на Запад.

Важността на ГПР

Когато избирате ипотечен кредит и подписвате договор за заем, обърнете внимание не просто на лихвения процент, а на годишния процент на разходите – ГПР. Това е показателят, който ви помага да прецените колко скъп е даденият кредит и дали е по-изгоден от друг.

Възможно е кредити с привидно ниски лихвени проценти да имат висок ГПР и да са по-скъпи от такива с висок лихвен процент, но с нисък ГПР. Преценявайте внимателно и, ако срещате трудности да разберете даден термин, се консултирайте със специалист, преди да вземете окончателно решение.

istock
istock

При ипотечните кредити в ГПР влизат както лихвата, така и таксите по всички свързани продукти. Това са такси за разплащателна сметка, кредитна карта, проучване на банката, адвокатски хонорари, пазарна оценка, вписване на ипотеката (от нотариалните такси само тази влиза в ГПР). Освен това значително перо са и застраховките „Живот“ и „Имущество“.

Лихвите по нови кредити може да се вдигнат наесен

С ужас установявате, че вече сте подписали неизгоден договор за ипотечен кредит, чиито лихвени проценти са много по-високи от текущите за страната – няма място за паника. Значи просто е време да помислите за предоговаряне или рефинансиране на кредита при по-изгодни условия.

Не е срамно да си признаете, ако не владеете добре темата. Винаги можете да използвате услугите на кредитен консултант. С негова помощ ще сравните разходите по предоговаряне и подновяване на кредит с разходите при рефинансиране на кредит и ще изберете най-подходящия за вас вариант.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg