Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова свиква експертен съвет на управляващата коалиция, който да изготви проектозакон за колекторските фирми. Целта е да се регламентира дейността на фирмите за събиране на кредити.

Работната група трябва да обсъди и изготви механизъм, който да регламентира дейността на фирмите, ангажирани със събирането на вземания по потребителските договори.

Колекторски фирми мамят длъжници

Основните акценти в проекта на закона ще бъдат внасянето на ясни правила и ред в дейността на дружествата, защита правата на гражданите и разграничаване на коректните компании от тези, които действат на ръба на закона.

В края на миналата година министър Корнелия Нинова обяви, че защитата на потребителите ще се превърне в приоритет на Министерството на икономиката.

istock
istock

Тя добави, че в България има регистрирани 17 колекторски фирми, но е крайно неуреден начинът на събиране на вземанията.

„Затова ще предложим да се въведат правила за събиране на тези вземания. Няма уредена процедура за информираност, за да може длъжникът да реагира, има натоварване на вземането с допълнителни суми. Да не се слагат публични обяви пред жилищата на хората, а да се търсят лично те, а не по никое време да идват някакви хора, които не се легитимират кои са, започват да заплашват. На вниманието ни са всички тези проблеми“, категорична е Нинова.

В споразумението - първото по кредита, да е записано изрично и длъжникът да даде съгласие неговото вземане да бъде прехвърляно на втори, на трети лица. Когато той знае за това предварително и си е дал съгласието, то той може да очаква такава реакция, каза още Нинова.

Освен това тя коментира, че ще се опитат да регламентират и тези лихви и такси, не с таван, а като някакви проценти. Например тези лихви или такси да покриват разходите, които са необходими за събирането на вземането, а не така безразборно някой решава, че на 5 лева изведнъж дължиш 500 лева, посочи Корнелия Нинова.

Тя очаква да има отпор и си обяснява предишното "зацикляне" на закона с такъв отпор. Нинова съобщи, че ще поканят и потребителски организации да се включат в работата и ще предложи на колегите си от коалицията да си поставят срок до края на февруари.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg