„Общата сума на депозитите нараства сериозно и вече гони 60 млрд. лева, но спестяват хората със средните и високите доходи, а при хората с по-малки депозити се вижда, че те вече са изтеглени и похарчени“.

Така коментира ситуацията със заемите и спестяванията ни пред БНР Тихомир Тошев, кредитен консултант.

„Има ръст на хората с над 1 милион лева и се оказа, че кризата е по-благосклонна към богатите и към тези, които могат да управляват добре парите си и да печелят, но за масовия българин не е така“. 

Кредитите ще се отсрочват повторно за максимум 3 месеца

По думите на Тошев размерът на потребителските кредити не се увеличава, но сме изтеглили повече потребителски кредити – ръстът е с 5 на сто. Като се теглят кредити за ремонт на дома, заради работата вкъщи и пандемията.


С 12 на сто повече ипотечни кредити отчитаме тази година и те са лидерът в ръста на кредитите заради това, че българинът търсеше нов дом, като се търсят и купуват по-големите домове, а също се отбелязва и интерес към купуване на къщи в близост до града

Всички кредити, които бяха изтеглени тази година, бяха добре премислени и хората не правят рискови крачки, защото има несигурност за това кога ще приключи пандемията“. 

Лихвите по кредитите не са се увеличи тази година, разсрочените кредити на домакинствата са само 2 млрд. лева при общо раздадени над 25 млрд. лева“, посочи още Тошев.

Вдигнаха лимита на безлихвените кредити ди 6900 лева

Той заяви още, че не се увеличават краткосрочните заеми, българинът продължава да се опитва да се справя със собствени спестени средства, което е и правилното поведение.

„Намаляват покупките на нови автомобили, но се купуват нови мебели“. 

Тошев коментира също, че последните години са се повишили таксите в банковите клонове - основно на такси за обслужване.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg