Банките от еврозоната виждат известно затягане на техните кредитни стандарти през третото тримесечие на 2021 г. на фона на очаквано нарастване на търсенето на корпоративни заеми.

Това показват резултати от последното тримесечно проучване на Европейската централна банка за стандартите при отпускане на банкови заеми в региона на единната валута.

В същото време кредитните стандарти се задържаха стабилни през второто тримесечие след значително затягане през миналата година, посочи ЕЦБ в последното си проучване сред най-големите кредитори в блока. Що се отнася до търсенето, данните показват, че фирмите вече са по-склонни да инвестират.

Как ще се плаща с дигитално евро

"За първи път от третото тримесечие на 2019 г. насам финансовите нужди на фирмите за дълготрайни инвестиции допринесоха положително за търсенето на банкови заеми, което предполага, че фирмите могат да станат малко по-склонни да инвестират“, каза ЕЦБ.

Според Драги вероятността от рецесия в еврозоната е малка, но напоследък се е увеличила.
iStock

Проучванията за банковото кредитиране обикновено са от съществено значение при взимане на политическите решения на ЕЦБ, но предстоящото в четвъртък (22-ри юли) редовно заседание вероятно ще се съсредоточи върху по-добро приспособяване на стимулиращата банкова политика към нейната нова стратегия.

По-рано този месец ЕЦБ разкри промяна на досегашната си инфлационна цел и заяви, че дълги периоди на слаба инфлация, каквито се наблюдаваха през последните години, могат да изискват по-силни или по-постоянни стимулиращи мерки.

Къде инвестират спестяванията си банкерите

Докато ЕЦБ е малко вероятно да представи нови стимулиращи мерки за привеждане на политиката в съответствие с новата стратегия, тя вероятно ще сигнализира за още по-дълъг период на стимулиране, надявайки се да повиши инфлационните очаквания и в крайна сметка да върне действителния ръст на цените до целевото си ниво от мало под 2 на сто, което не беше постигнато в продължение на почти десетилетие.


Според последното проучване на ЕЦБ, банките очакват кредитните стандарти при ипотечните кредити да останат като цяло стабилни. В същото време банките очакват по-нататъшно нетно увеличение на търсенето на заеми както от фирми, така и от домакинства.

Банките в еврозоната регистрират нарастване на търсенето на заеми или кредитни линии за повечето икономически сектори, заключи ЕЦБ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg