Самоосигуряващите се за здраве у нас се увеличават. Успоредно с тях обаче - с по над 100 000 души месечно, скача и броят на хората, които спират да плащат здравни вноски. Това показва справка на финансовия министър Симеон Дянков, изготвена по поставени въпроси от депутатите от “Синята коалиция” д-р Ваньо Шарков и Кирчо Димитров.

Към отговора си Дянков е приложил и таблица, от която личи, че за първите 5 месеца на 2009 г. земеделските и тютюнопроизводители са внесли за здраве 27,9 млн. лв. А от януари до юни т. г. сумата е 43 млн. лв., или ръстът е с 54%.

От изчистени стари вноски до 2003 г. за същия петмесечен период на м. г. са внесени едва 830 лв., а за първите 5 месеца на т. г. - 30 454 лв., или ръстът е с впечатляващите 3567 процента.

Самоосигуряващи се хора от свободни професии (които не са на наемен труд и неработещи на трудов договор като художници, адвокати, счетоводители, еднолични търговци, джипита и др.) бележат ръст на вноските си от 184%. За първите 5 месеца на 2009-а те са превели на НАП 14 млн., а т. г. - 40 млн.

“Много тревожно е, че броят на неосигурените българи вече е 1,89 млн. души от всичките 8,7 млн. българи. А в началото на годината бяха към 1,3 млн.”, каза д-р Шарков.

По този въпрос здравната министърка проф. Анна-Мария Борисова неведнъж е заявявала, че реалната бройка всъщност е по-малка, защото част от тези нашенци всъщност са напуснали България. Подобно обяснение дава и Дянков, съобщавайки, че в цифрата влизат и напусналите страната, но без да са уведомили НАП и НОИ.