Работни места за близо 1500 ИТ специалисти ще осигури високотехнологичният център на американската компания за микропроцесори Sibiz в Пловдив. Строителството на базата започна днес със символична първа копка, направена от кмета Иван Тотев, съобщи Kmeta.bg.

„Това не е поредният бизнес проект за офис сграда, която да се отдава под наем на ИТ компании. Говорим за вече изградила се и наложила фирма със служители и експертиза, която инвестира в собствена сграда, като е решила да гарантира бъдещото си разрастване в нашия град. Такава инвестиция се прави след много задълбочен анализ и е показател дали Пловдив е добро място за живот и за правене на бизнес“, коментира пловдивският градоначалник.

Високотехнологичната сграда с около 20 хиляди квадратни метра разгъната застроена площ ще е съобразена с всички изисквания на ИТ индустрията за необходими аудитории, тренировъчни зали и лаборатории, зали за презентации, модерни офис пространства от отворен тип с мултимедия, осигуряваща връзки с целия свят. Прогнозната инвестиция възлиза на около 15 милиона лева.

„Изграждаме база за дългосрочно развитие на фирмата именно тук, защото вярваме в бъдещето на Пловдив и искаме да сме част от него. Същевременно създаваме оптимални условия за развитието на нашите специалисти и техните кариери. 

Сред големите ни цели е и по-голямата интеграция с университетите, тъй като не може на има ИТ индустрия без ефективна академична система. Чрез презентации и семинари ще популяризираме ИТ индустрията у нас и в чужбина, за да разкажем на младите хора какво бъдеще имат в града“, обясни представителят на компанията инж. Роди Дервишев.

Според кмета Тотев се очакват и други подобни инвестиции в кв. „Гладно поле“, където по интегрирания план за градско развитие се предвижда развиване на зона за високотехнологична индустрия. Община Пловдив ще изгради и нова инфраструктура в зоната на стойност 9 милиона лева, за което е подготвила проектни предложения за ОП „Региони в растеж“.