Трима българи и един французин са задържани във френския град Лион, след разкриването на мрежа за експлоатация на работна ръка, съобщава NOVA.

167 наши сънародници - жертви на съвременно робство са били наети да берат грозде за четирима производители в Бургундия.

Едновременно с операцията на френската полиция са били извършени обиски и разпити в България, в присъствие на разследващи от страната, съобщават местни медии.

istock
istock

Над 7000 нарушения на работодатели по морските курорти

Работниците били наети чрез законно действаща агенция за работа в родината ни. Обещани им били по 60 евро на ден, като разходите за транспорт и жилище били покрити.

Българите обаче били настанени в къмпинг, като разходите за храна им се приспадали от заплатите.

istock
istock

Колко лева са командировъчните

След края на договорите повечето от работниците нямали достатъчно средства да се завърнат по домовете си.

Разследването започнало още в края на 2018 г, когато сезонните работници се оплакали от лошите условия на труд след като се прибрали в България. По разкриването на мрежата за експлоатация са работили повече от 80 разследващи, включително служители на Европол.



За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg