Страната ни е платила около 200 млн. евро за пенсии на изселниците ни в Турция, независимо какво е гражданството им, съобщиха от социалното министерство.

Сумата е похарчена от март 1999 г., когато започна да действа споразумение между България и Турция за изплащане на български пенсии там. Само през м.г. 21 257 изселници са получили пари за старост на стойност над 42,948 млн. лв., като придобилите право на пенсия се увеличават всяка година. Това са обикновено хора, на които трудовият стаж у нас не е бил достатъчен, за да се пенсионират на 63 г. или на 60 г., колкото е изискваната възраст за мъжете и жените. И това става, щом навършват пределната възраст за пенсиониране по нашите закони - 65 г.

Парите, които изпращаме на изселниците ни, се повишават и индексират, така както на възрастните у нас, обясниха от НОИ.

Проверки обаче показали, че има и неправомерно изплатени пенсии на нашенци в Турция за над 562 хил. лв., които подлежат на връщане, но турската страна не оказвала необходимото съдействие за възстановяването им.

През май м.г. Турция настоя официално да бъде подписана пълна спогодба за социална сигурност с България, каквито имаме с други държави извън ЕС. Според проекта двете страни би трябвало да признават взаимно стажа за пенсия, придобит от работещите във всяка от тях. Предложението обаче не се приема от България. Един от мотивите е, че подобна спогодба ще доведе до твърде високи финансови ангажименти за страната ни, а малко български граждани биха се възползвали от нея.