По 40 лв. допълнително ще получат над 1,2 млн. пенсионери за Великден, реши правителството.

Добавка към пенсията ще бъде отпусната на възрастните с доход до линията на бедност - 321 лв. Бонусите ще струват на държавата 49,1 млн. лв.

Изплащането на пенсиите ще започне на 4 април, но не всички ще получат добавките си преди великденските празници, защото някои се превеждат по банков път, а други чрез пощите.0

“Така стана, че като дойдат Коледа и Великден, над 1,2 млн пенсионери очакват по 40 лв. допълнителни бонуси към пенсиите. Затова и сега отпускаме около 50 млн. Коледа и Великден са в рамките на няколко месеца, на практика това са около 100 млн. лв., не малко пари“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Той заръча на социалния министър Бисер Петков по най-бързия начин да се задейства процедурата по получаване на бонусите към великденските пенсии. От своя страна Петков уточни, че допълнителни средства ще получат 56% от пенсионерите. Социалният министър увери, че НОИ има готовност своевременно да изпълни решението на МС.

Относно искането на „Обединени патриоти“ за ревизия на инвалидните пенсии и отнемането на фалшивите, министърът заяви, че не се предвижда подобна мярка. Социалното министерство е готово и с концепция за определяне на работоспособността на база, на която ще се отпускат пенсиите по болест.

Както е известно от 1 юли сумите ще се увеличат с 3,8%. Така най-ниската пенсия ще стане 207,60 лв., което е ръст със 7,60 лв. Средната пенсия пък ще достигне 362,97 лв., което е с близо 20 лв. повече, а максималната сума за старини ще остане без промяна - 910 лв.

Причината е, че най-високата сума за старини представлява 35% от максималния осигурителен праг. От догодина таванът на пенсиите пък ще бъде 40 на сто от най-високия осигурителен доход, поради което максималната ще набъбне до 1040 лв. за всички вече отпуснати суми за старини. За всички пенсиониращи се след 1 януари 2019 година таван на сумите няма да има.

В началото на правителството заседание Борисов бе награден с приза „Ангел на благодарността“ от фондация “Искам бебе”, за това, че е изпълнил обещанието държавният фонд да финансира повече двойки с репродуктивни проблеми.

От МС уточниха, че през изминалата година са изплатени близо 14 млн. лв. за дейности по асистирана репродукция, а премиерът отчете, че 906 бебета са родени през 2017 година след ин витро процедури.