Около 700 000 българи не си плащат здравните осигуровки, предположи здравният министър Стефан Константинов. По думите му все пак няма точна яснота за броя на хората с прекъснати здравни права.

Аз предполагам, че става въпрос за 600 000-700 000 души, което е много сериозно число, коментира министърът пред БНР. Така той опроверга тиражираната преди време в публичното пространство информация, че цели 2 000 000 души не си плащат осигуровките. Константинов за пореден път изтъкна, че механизмът за финансиране на болниците чрез клинични пътеки не е добър.

Както е известно, идеята на управляващите е да въведат т.нар. диагностично свързани групи. Според здравния министър методът за финансиране може да бъде сменен още през следващата година.

Така болниците ще подават информация колко пациенти са хоспитализирани и няма да въртят пациенти по клинични пътеки, разясни предимствата Константинов. Според него пациентите трябва да се оплакват винаги, когато са нарушени правата им.

"Имаме медицински центрове, където линейките в 98% достигат до населението на 20-ата минута. Мисля, че това е изключителен резултат и на тези места на практика няма какво да подобряваме. Но има други, където проблемите са изключително сериозни", коментира още Константинов и допълни, че специалната работна група за подобряването на Спешната помощ продължава да работи.