Таванът на новоотпуснатите пенсии след 1 януари 2014 г. няма да падне. За всички пари за старини ще важи ограничението от 35% от максималния осигурителен доход, който за догодина се предвижда да стане 2400 вместо сегашните 2200 лв. Така максималната пенсия става 840 вместо сегашните 770 лв.

Това предлага Министерството на финансите, обяви социалният министър Хасан Адемов.

Обсъждат се три варианта за заплатите на работещите в бюджетната сфера. Единият не предвижда повишение от януари, а от юли. Втората възможност е скокът да е с 10%, но това е трудно постижимо. Третата опция е повишение с 5%.

Все още няма окончателно решение и по темата с детските надбавки. Сега те са 35 лв. на малчуган и се полагат за семействата с доход до 350 лв. на човек. Една от опциите е сумата да стане 40 лв., а подоходният критерий да се повиши на 400 лв.

Макрорамката на бюджет 2014 г. на този етап е за очакван икономически ръст 1,8%, дефицит 1,8%, приходите - 37%, а разходите - 39% към БВП, каза той.

Адемов уважи вчера форуми, организирани от КНСБ и „Подкрепа“ във връзка с отбелязването на Световния ден за достоен труд.

Максималният осигурителен доход да стане 2500 лв., минималната заплата - 340 лв., да има необлагаем минимум, а бюджетните възнаграждения да скочат с 10% от 1 януари, иска КНСБ.

В средното образование повишението да е 14%, а 20% в спешната помощ, социалното подпомагане и културата.

Въвеждане на здравна вноска върху доходи от собственост за хора, които нямат доходи от труд, както и увеличаване на осигуровките за пенсии и безработица с по 1%, са другите искания на КНСБ. В момента вноската във фонд „Пенсии“ е 17,8%, а за безработица - 1%, и вдигането им ще донесе 380 млн. лв. допълнителни приходи, сочат сметките на експертите.