Мениджърите от частния сектор и пенсионерите са най-големите привърженици на съкращенията в държавната администрация. Това сочат данните от експресно проучване на НЦИОМ в столицата, проведено на 8 и 9 юни.

84 процента от бизнесмените в София и 83 на сто от пенсионерите са за орязване числеността на чиновниците. Двете прослойки имат най-чести контакти с представители на различни ведомства.

Работещите в държавния сектор също проявяват разбиране към тази необходимост (71%).

Общо 77% от анкетираните 500 софиянци подкрепят антикризисната мярка, а само 15% са против.

3/4 от жителите на столицата одобряват и отпускането на допълнителни средства за строителство на пътища и магистрали въпреки кризата. Основните причини за това са две - пословично лошото състояние на пътната мрежа у нас и представата, че пътното строителство създава заетост и за фирмите, и за хората.

Според хората инвестициите в инфраструктура имат положителен и дълготраен икономически ефект. Най-заинтересовани са заможните столичани, хората на възраст 40 - 49 г. и от младите до 29 г.

58 на сто от запитаните столичани приемат, че държавният бюджет се нуждае от актуализация, а само 6% не виждат такава необходимост. 36% не могат да преценят.