Здравните осигуровки да се увеличат от 8 на 12% поиска Българският лекарски съюз. Само преди 3 дни на извънреден събор съсловната организация настояваше за 1% увеличение от следващата година. 

"Преди да се вдигнат осигуровките, искаме основно държавата да стане изряден платец за всички, които осигурява, като поеме пълния размер на вноските им. България е страната с най-ниски осигуровки и най-нисък БВП. С увеличението ще постъпят повече средства в системата", обясни председателят на съюза д-р Цветан Райчинов. 

Според него увеличението трябва да се извърши постепенно в рамките на няколко години, докато процентът му се приближи до този на останалите европейски държави. Райчинов изрази мнение, че с плащането на по-високи здравни осигуровки хората ще получават и по-качествени здравни услуги. 

В началото на мандата си за увеличение на осигуровките говореше и служебният здравен министър Мирослав Ненков. Това обаче вероятно ще увеличи групата на хората, които не се осигуряват за здраве.

В същото време обаче лекарите са на мнение, че парите за здраве за следващата година трябва да бъдат толкова, колкото и през тази, но като към него се прибавят и средствата, с които беше веднъж актуализиран бюджетът на НЗОК плюс средствата от очакваната му втора актуализация. От БЛС слагат в сметката и ресурса, който има МЗ, с което сумата набъбва до 3.8 млрд. лв.

ПРОБЛЕМ

НЗОК да дължи лихви на болниците, когато бави плащанията им, тъй като в такива случаи на тях им се налага да плащат с лихви задълженията си към производители на лекарства и консумативи, настоя вчера д-р Костадин Ангелов, директор на столичната УМБАЛ "Александровска". 

Ангелов съобщи, че към момента НЗОК дължи на болницата между 3 и 3.5 млн. лв., които са и за периода август и септември. За октомври здравното заведение е изработило 3 млн. лв., а е трябвало да фактурира 1.9 млн. 

Пет столични болници вече заведоха дела срещу НЗОК за забавени изплащания. Сред тях са Първа АГ болница, Втора градска болница, "Софиямед", "Токуда" и университетската "Св. Анна". В края на юли касата вече загуби едно дело, заведено от болница "Св. Анна".