От Българския лекарски съюз /БЛС/ ще изчакат до средата на март дали ще бъде даден ход на заявените вчера от правителството промени в здравната реформа, за да представи своя позиция по въпроса. Това се посочва в съобщение на организацията по повод на вчерашната среща между премиера Бойко Борисов, министър Симеон Дянков и директори на болници.    

БЛС ще изчака необходимото технологично време до средата на март, когато ще стане ясно дали изпълнението на тези ангажименти е в ход. 

Очакванията на съсловната организация са насочени в няколко основни направления - дали ще се осъществи реалното заплащане за реално извършена дейност, според посочените в Националния рамков договор за тази година срокове; спазване на "гратисния" едногодишен период за болничните заведения, необходим за привеждането им към стандартите за качество на медицинската помощ; изготвяне на списък на т.нар. защитени болници.    

БЛС изразява готовност да обяви отново своята позиция, след като бъдат предприети необходимите стъпки за осъществяване на оповестените на вчерашната среща намерения.