Премиерът Бойко Борисов очаквано запуши с пари устата на полицаите, които се бяха заканили да протестират по време на цялото 6-месечно европредседателство.

Рано сутринта във вторник, часове преди да започне официалното откриване на събитието с всички високопоставени делегации, той прие в кабинета си синдикатите на полицаите, пожарникарите и гражданската администрация в МВР и отстъпи на исканията им за по-високи заплати, като им обеща още 100 млн. лв. 

В резултат управителният съвет на Синдикалната федерация на служителите от МВР (СФСМВР) заяви, че въпреки че няма да отменят планираните си за същия ден протести, в петък ще се гласува решение за временното им прекратяване. Насроченият за 25 януари протест, когато у нас ще има съвет на министрите на вътрешните работи и правосъдието, може и да не се проведе.

След пробива на полицаите правителството може да бъде залято от искания за допълнителни пари за заплати от всички сектори. Надзирателите моментално обявиха, че очакват "реципрочни действия" за увеличаване и на техните заплати. Повишение на възнагражденията вече получиха и военните.

Въпреки че МВР е най-нереформираното ведомство и от години има най-високия бюджет сред министерствата в държавата, то ще получи 100-те млн. лв. допълнително към рекордните тази година 1.296 млрд. лв. В този бюджет вече са включени 135 млн. лв. повече, от които 55 млн. лв. са конкретно за увеличение на заплатите. От МС не отговориха на въпроса на "Сега" от кое перо в бюджета ще дойдат обещаните пари, но вече е ясно, че ще бъдат отпуснати до 2 седмици. 

Почти цяла година полицейският синдикат СФСМВР настоява за 15% увеличение от 1 юли 2017 г., но досега правителството отказваше да преговаря за още пари. Миналия юни Борисов се оправда, че не може да вдигне възнагражденията в МВР "заради стари дългове".

Пробивът дойде, след като профсъюзът постави билборд на бул. "Евлоги Георгиев" в столицата, който беше свален от фирмата собственик. На него беше написано на английски и на български, че полицаите у нас получават само 340 евро основна заплата.

За да не бъде обвинен в цензура и да си спести неудобните въпроси на европейските си колеги във връзка с протестите по време на европредседателството, Борисов първо обеща още билбордове на протестиращите, след това покани синдикатите на среща и очаквано им отпусна пари. 

По време на срещата синдикатите са заявили, че приходната част на бюджета се изпълнява по-добре и МВР има заслуга за това заради работата си срещу контрабандата. Борисов се съгласил, че е така, и казал, че отпуска 100-те милиона "срещу резултати и повишаване на доверието на обществото".

Това е написано в съобщението на пресцентъра на правителството. Премиерът добавил, че "при добра събираемост през настоящата година има възможност за увеличаване на полицейските заплати с 10% от 2019 г.". Той обявил, че няма нищо против протеста на служителите от МВР и че допълнителните милиони не се дават, за да бъде спрян. Същото обявиха и от МВР.

Обещаните пари няма да стигнат за 15% увеличение на заплатите със задна дата от 1 юли 2017 г., както настояват синдикатите. Въпреки това те заявиха, че са готови да отстъпят, защото получили от Борисов принципно съгласие, че заплатите в МВР трябва да се увеличат. За да се случи това, правителството трябва да гласува постановление, а след това трябва да се приеме и промяна в наредба на МВР. 

Не се знае точно колко пари ще вземе всеки един полицай, но от СФСМВР настояват за равно увеличение за всички. Повишението няма да засегне една група от около 1000 души от администрацията, чиито заплати вече скочиха миналата пролет.

Това е резултат от предишната административна реформа в МВР, пак реализирана от кабинет на Борисов, която бе остро критикувана, защото на практика увеличи парите на част от администрацията и нейните служители започнаха да вземат повече от полицаите. Обяснението бе, че е станала грешка при изчисляването, но нищо не беше променено. 

Клякането на премиера пред искането на полицаите се случва само два дни след като вътрешният министър Валентин Радев се разгневи на протестите на подчинените си с думите:

"Все още се опитвам да бъда толерантен с полицаите. Ръководството на МВР и правителството направиха необходимото. Какво още трябваше да направим?" Той заподозря политически мотиви в протеста им, посочи, че полицаите вече са получили между 2 и 13% увеличение на заплатите, и отказа да изпълни искането им за еднакво повишение "на калпак". 

Синдикатът на полицаите "Огнеборец" остана много доволен от отпускането на парите и обяви, че то ще позволи вдигане на заплатите с 15%. Той настоява обаче и за законодателни промени за осигуряване на безопасността, живота и здравето на огнеборците. Борисов обещал на срещата и спешни мерки за усъвършенстване на закона за МВР и наредбите към него.