За пръв път в пенсионната реформа се прави нещо радикално, така че системата да бъде балансирана от днес. Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред БНТ.

Премиерът даде пример с учителския фонд, който е в НОИ и има над 100% ликвидност. Частните пенсионни фондове трябва да започнат от 1 януари да плащат на миньорите. По думите на Борисов миньорите ще получават по 50 лв. на месец пенсия.

Премиерът заяви, че синдикатите са предложили тези вноски да минат към НОИ.

„Предлагам просто да не се подвеждате от такива приказки, защото именно и подкрепата, която получаваме от Европа, Америка и Русия изнервя вече до полуда и представители, и лидери на политически партии, които са свикнали да печелят на гърба на хората", каза още Борисов. 

Премиерът обясни, че това са парите на хората, които са внасяли пари за вноски.

„От 2000 година се трупат пари - те не са на тези частни пенсионни фондове, които сега казват че ги национализират - това са парите на хората. Какво става 2006, 2008, 2009 г. преди да дойдем ние - тези частни пенсионни фондове трябва да си поемат и да си плащат пенсиите за така наречените категорийни работници, които работят при най-тежките условия на труд. Обаче като дойде моментът за плащане - те все не са готови", заяви Борисов.

По думите му при предишното правителство, колебливото, неадекватно правителство на президента Първанов, който е истинският стратег и организатор на това правителство, е президентът Първанов, „затова той да не се прави, че сега влиза в политиката".

Министър-председателят коментира, че вместо частните пенсионни фондове да започнат да си плащат пенсиите на категорийните работници още 2006 година, всяка година като дойде това време, казват не сме готови.