Само 12 работни дни остават на българите в чужбина да се освободят от плащане на стари здравни вноски, тъй като в края на 2012 г. изтича срокът за подаване на съответните документи, напомнят от НАП.

Излезлите от България преди 31 декември 2011 г. могат да си спестят плащането на стари осигуровки, ако им се наложи да се връщат тук, с подаването на два документа - декларация и заявление за напускане на страната.

Формулярите, които са на сайта на НАП, могат да се пращат и по пощата. Най-честата грешка при попълването им се оказва липсата на точна дата за напускане на страната, без която документите не могат да се обработят. Затова данъчните призовават в тях да се посочват и варианти за обратна връзка.

Преди месец от приходната агенция пак напомниха за задължението и оттогава са подадени над 40 000 комплекта документа. Живеещите навън могат да възстановят здравните си права след 6 месеца осигуряване у нас или плащане на 12 вноски накуп.

Осигуровката за тях за месец е 33.60 лв. (8% върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се от 420 лв.). За живеещите у нас възстановяването става след плащане на вноските за последните 36 месеца.

Ефектът от подаването на заявление и декларация до края на годината от българи, живеещи навън, реално ще бъде само изчистването им от масивите на здравно неосигурените, тъй като в повечето случаи това са хора, които не смятат да се връщат.

НЗОК отчита 1.3 млн. души без здравни осигуровки, данъчните твърдят, че реално са под 1 млн., а депутати спрягат 1.9 млн. души.