Депутатите гласуваха на първо четене промените в Закона за МВР, с които започва реформа в системата. По време на дебатите се стигна до напрежение в залата.В подкрепа на промените, внесени от Министрески съвет, гласуваха 116 от общо 156 депутати, 30 бяха „против”, 30 - „въздържал се”. Против бяха БСП и АБВ.

Мнозинството намали обезщетението на държавните служители по Закона за МВР при напускането им от системата от 20 на 12 заплати, предаде "Фокус". 

Намаляването на обезщетенията ще важи само за служителите, които постъпват на работа след влизането в сила на закона - от 1 януари 2017 г. 

Промените включват и намаляване на годишния платен отпуск на служителите на МВР от 30 на 25 дни. 

С част от промените се предвижда административните служителите да преминат на трудово-правни взаимоотношения към Закона за държавната администрация и с това да им бъдат отнети привилегиите по Закона за МВР. 

С новите текстове се регламентира и провеждането на тестове за нивото на изпълнение на задълженията. 

С промените се предвижда още увеличаване на правомощията на ГДБОП в посока борба с нелегално преминаващите емигранти и хората, които ги прекарват през границата.

С промените се въвеждат безвъзмездни трудови договори за бивши служители на министерството, които да подпомагат в работата на МВР. В измененията е заложено още Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” да стане агенция. 

С проекта се прецизират и разпоредбите по отношение на даренията, като изрично се предвижда публикуване на информация за сключените договори в публичен регистър. 

Дейностите по приемане, съхранение, пренасяне и доставяне на кореспонденция и материали, съдържащи класифицирана информация преминават от „Специална куриерска служба” на МВР към Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). 

Друг от текстовете трябва да уреди създаването на Държавно предприятие "Център за предоставяне на услуги". То ще се занимава с административни услуги и ще се издържа от такси.