Финансовият министър Симеон Дянков е уверил социалните партньори, че няма сериозно намерение да въвежда диференцирана минимална заплата според икономическото състояние на отделните региони.

"Той каза, че е било някаква идея, която е пусната в общественото пространство, за да се види реакцията, но не се работи по нея", заяви президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, който излезе много преди края на заседанието на тристранката.

Дянков обаче вече е доказвал, че използва верни депутати да внасят екзотичните му идеи между първо и второ четене на законите направо в парламента, като така се избягват дебатите със социалните партньори. Така беше прокарано увеличението на пенсионната възраст две седмици преди началото на 2012 г.

Финансовият министър вече намекна, че не е късно в парламента да бъде придвижена и идеята за данък върху лихвите на депозитите, след като от ведомството му официално отрекоха тя да е на дневен ред.

Вчера идеята не е била дебатирана на заседанието на тристранката. Социалните партньори и правителството обсъждаха проектобюджетите на държавата и на общественото осигуряване. Макар че финансовите параметри на държавния бюджет зависят и от закона за бюджета на здравната каса, той все още не е готов.

За догодина ГЕРБ предвижда индексиране на пенсиите от 1 април, но с различни проценти според годината на отпускане и замразяване на всички други социални плащания и обезщетения.

Дневен ред

На заседанието се разглеждаха и промените в Закона за ДДС, през който се внася и доста екзотичната идея в Данъчно осигурителния процесуален кодекс да се промени поредността на вземанията от длъжници. Предвижда се внесените пари от хора с дългове към хазната да отиват за погасяване на най-старото задължение, като така пари за осигуровки могат да покриват дългове. Синдикатите и част от работодателите са твърдо против идеята.

От БСК са склонни на компромис, ако бъдат изравнени лихвите за данъчни и осигурителни задължения. Сега за осигуровки са с 10% по-високи и при промяна на поредността може да се стигне до трупане на дълг с по-висока лихва, за да се погасяват по-стари данъчни задължения с по-нисък налог.