Увеличението на здравната вноска от 8 на 10 процента ще бъде трудно и непопулярно решение, но това е важно да стане сега, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред журналисти в Министерския съвет.    

Средната вноска "здраве" в ЕС е 6.3 на сто от БВП, а  у нас за тази цел се дават 4.2 на сто от БВП, уточни министър Дянков.   

Искахме тази вноска да се увеличи от 2012 г., но явно трябва да стане по-рано, добави той.

При 10 процента ставка ние ще бъдем отново с най-ниската ставка, защото съседните държави имат 12-14 процента такава ставка, добави Дянков.   

Министърът допълни, че е убеден, че тази промяна на закона ще бъде одобрена от парламента. Не си струва да си играем със здравето и чувствата на хората, и да чакаме да ни дойдат по-добрите приходи, отбеляза той. Всяка друга крачка ще ни води до ситуацията на Гърция и Румъния, коментира Дянков.   

Направен е анализ на стойността на пътеките в болничната помощ. Една част от констатациите на този анализ са фрапиращи и тревожни - например клиничните пътеки за лекуване на деца са  недостатъчно финансирани, посочи министър Дянков.   

На въпрос дали държавата също ще дава 10 процента ставка за хората, които осигурява, Дянков заяви, че по този въпрос все още се работи.