Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков вече е с непрекъснати здравно осигурителни права, съобщиха от неговото ведомство.

Днес той е подал декларация в НАП, с която иска да бъде освободен от задължението да плаща здравни вноски за периода от юли 1999 г. до края на 2007 г., защото в това време е бил в САЩ и не е ползвал здравна помощ в България. Освен декларацията вицепремиерът е представил и справка, издадена от Гранична полиция, с което доказва, че не е бил в страната за посочения период.

Законът за здравното осигуряване дава право на всички българи, които за този период са били повече от 6 месеца годишно извън страната, да поискат от НАП да бъдат освободени от задължението да плащат вноски за здраве.

Министърът е платил за своя сметка осигуровките си от началото на 2008 г. до встъпването си в длъжност в Министерски съвет. С това неговият здравен статус е възстановен напълно и той може да ползва безплатна здравна помощ.

От НАП поясниха, че информацията за възстановения здравен статус на Дянков ще може да се види и в интернет до 48 часа от плащането, тоест до края на работната седмица.