Здравната вноска остава непроменена - 8%, заяви финансовият министър Симеон Дянков, предаде БГНЕС. Решението е взето след допълнителен анализ на финансовото министерство.

В петък, събота и неделя се срещахме по няколко пъти с премиера и решихме, че има по-добър начин – и държавните служители да плащат, така че всички в България да си плащат осигуровките, добави Дянков.

Направеният анализ ще бъде представен на Тристранния съвет идния понеделник и на оперативно заседание на Министерски съвет тази седмица. Очаква се окончателното решение да бъде взето на заседанието на кабинета следващата седмица.

Тази сряда Дянков ще предложи постановление за отмяна на предишното постановление на кабинета за увеличение на здравните вноски.

Парите от здравните вноски на държавните служители ще отиват за увеличаването на качеството на здравните услуги, коментира финансовият министър.

Тази сряда ще има заседание с директорите на болничните заведения и правителството, на което ще бъде представен предварителен анализ на остойностяването на здравните услуги.

Решението да не се увеличават здравните вноски показва политика за гледане в бъдещето. Страни като България, които не увеличават данъчното си бреме, които ще изпълняват фискалната дисциплина са в благоприятни условия като излязат от кризата да имат най-голям икономически растеж, коментира Дянков.