Така както е разписана до 2020 година пенсионната система, няма основание да бъде променяна. Това заяви днес пред журналисти министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. 

Той беше помолен да коментира изказване на президента на Европейския съюз Херман ван Ромпой, който вчера в интервю за германско издание е посочил, че всичките 27 държави-членки трябва да реформират пенсионните си системи. Ромпой ще постави въпросът за обсъждане на среща на върха в Брюксел на 28 и 29 юни.

България през последните години направи доста сериозна реформа в пенсионната си система, каза министър Младенов. Той припомни, че до 2020 г. осигурителният стаж се увеличава всяка година с четири месеца, а възрастта за пенсиониране - също с четири месеца на година, докато достигне 65 години за мъжете и 63 - за жените. 

От 2012 г. с две години се увеличи и необходимият осигурителен стаж за военните и за полицаите, посочи Младенов. С тези реформи доказахме, че искаме да направим пенсионната
система по-устойчива и хората да получават по-адекватни пенсии, коментира министърът.

В отговор на въпрос има ли възможност да се повиши още възрастта за пенсиониране, ако се обвърже със средната продължителност на живота у нас, Младенов каза, че начертаното до 2020 година трябва да се изпълнява и то ще донесе необходимата устойчивост на пенсионната система.