ДСБ няма да подкрепи бюджетите на НЗОК и общественото осигуряване за 2011 г. Решението на националното ръководство на партията обяви пред журналисти лидерът й Иван Костов.

За централния бюджет тъмносините и СДС щели да определят поведението си в пленарна зала след консултации в рамките на Синята коалиция. От ДСБ обясниха негативния си вот с това, че бюджет 2011 е на "изоставените от страх реформи".

Ако гласуваме "за", това означава, че преставаме да бъдем гарант и коректив за промени в евроатлантическия смисъл, поясни Костов.

От партията призоваха здравния министър Стефан Константинов да оттегли бюджета на здравната каса, защото той е в нарушение на закона. Не може от НЗОК да се извършват трансфери към министерството на здравеопазването, както се предвижда, и по 
този начин с парите на здравноосигурените да се заплаща за спешната помощ на хора, които не внасят осигуровки например, отбеляза лидерът на ДСБ.

От партията разкритикуваха и проектосметката за догодина на НОИ. Според тях вдигането на осигурителната вноска и прагове е прокризисна и лява мярка, която ще засегне най-вече малкия и среден бизнес. ДСБ е и против т.нар. национализация на професионалните пенсионни фондове. Ако това се реализира, аз лично ще се подпиша под петиция до Конституционния съд с искане законът за бюджета на общественото осигуряване за 2011 г. да бъде спрян, заяви Иван Костов.

ДСБ смята, че правителството на ГЕРБ върви към национализация на парите на осигурените лица. От партията са на мнение обаче, че кабинетът все още има време да изтегли проектите за национален бюджет и на НЗОК и НОИ и да си "напише повторно
домашното".  

Продължаваме да се опитваме да върнем управляващите по пътя на реформите и разума, но тази битка изглежда все по-трудна за спечелване, подчерта Иван Костов. По думите му обаче, противопоставянето на проектобюджетите не означава все още вот на недоверие на Синята коалиция към правителството.