Две дати умуват в БСП и ДПС, на които бъдещият програмен кабинет да увеличи майчинските на 310 лв. – от 1 юни или от 1 септември. 

Това стана ясно вчера от думите на депутата от ДПС Йордан Цонев, който беше засечен да излиза от „Позитано” 20 заедно със съпартийците си Хасан Адемов и Нигяр Джафер. 

Той поясни, че скокът на парите за майките е част от спешен социален пакет, в който е заложено и подпомагане на семействата с първокласници.

„Програмата на разговорите е в три насоки – укрепване на държавността, за бизнеса, за хората”, посочи Цонев пред БНР основните точки в преговорите между БСП и ДПС, които продължаваха и вчера.

Двете партии постигнали съгласие по конкретни стъпки в борбата с монополите – освен антимонополно законодателство, и антитръстово. Планира се и укрепване на регулаторните органи най-вече като административен и функционален капацитет.

 „Нямаме разминавания и по отношение на спешното освобождаване на бизнеса от административния и бюрократичен рекет и произвол”, поясни Цонев.

Предвиждало се квалификацията, способностите и конкурсното начало да се заложат като върховен принцип сред държавните служители.

„За персоналния състав на кабинета - Орешарски си води разговори с експерти и хора, на които може да възложи изпълнението на заложените мерки”, каза Цонев и уточни, че ДПС няма никакви квоти в правителството.