Българите, които имат възможност сами да определят работното си време са 24 хиляди души, или 1% от наетите у нас лица, сочат данни на НСИ.

Според националната статистика около 2.4 млн. души са хората, които имат фиксирано работно време. Българите, които се трудят с гъвкаво работно време и определен брой работни дни - седмица, месец или друг период, са близо 50 хиляди.

Без фиксирано начало и край на работния ден, но с определен брой часове работят около 95 хил. българи. Данните се отнасят само за наетите лица и са от 2010 г.

НСИ отбелязва още, че у нас не се събират данни за лицата, които организират работата от дома си, вместо от офиса и срещу това получават заплащане, т.е. практикуват т.н. "мобилен бизнес", който набира все по-голяма популярност в световен мащаб.

В последно време все повече работодатели насърчават служителите си да работят извън офиса. Редица изследвания показват, че дистанционната работа увеличава производителността на служителите. 

Проучване на компанията IDC сочи, че над 60% от хората по света са сигурни, че не е задължително да бъдат в офиса, за да бъдат продуктивни и ефективни в работата си. 

Доклад на компанията показва още с мобилния бизнес годишните икономии от този тип работа са около 2500 долара на служител.