Добавките към пенсиите не са обвързани с плащанията по европейските фондове, заявиха от Европейската комисия.

Уточнението дойде след обяснението на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков в края на миналата година, че коледни надбавки за пенсионерите няма да има, заради забавени плащания по европейските фондове.

Социалните плащания са от компетенцията на съответната държава членка и не са обвързани със средствата, които се възстановяват по европейските фондове, допълват от Комисията.

От Министерството на финансите обаче продължават да твърдят, че има зависимост между плащанията на коледните надбавки в България и възстановяване на средствата от Кохезионния или структурните фондове на Европейския съюз.

При европейските програми авансовите плащания се правят от фискалния резерв. В бюджета това се отразява като дефицит на касова основа до момента, в който не се направят окончателните плащания от Брюксел.

Този показател по Закона за държавния бюджет за 2012 г. трябваше да е 1,1 млрд. лв. и ако от Брюксел не бяха направили окончателните плащания до края на годината, дефицитът щеше да мине заложения по закон. Очакваха се плащания за около 800 млн. лв., заяви министърът на финансите.

"За да запазим фискалната рамка такава, каквато е по закон, трябваше да се застраховаме и да предвидим и възможността тези пари да бъдат преведени и следващата година", коментира още вицепремиерът.