Екип на Международния валутен фонд ще анализира пенсионната система в България и ще предложи и варианти за реформирането й. Екипът ще пристигне у нас през следващата седмица.

Предвижда се по време на двуседмичната техническа мисия експертите да направят детайлен анализ на ефекта, който пенсионната система оказва на държавната хазна. В момента парите, които общественото осигуряване събира от пенсионни вноски, стигат да се покрият едва 40 процента от парите, нужни да се плаща на възрастните хора. По-голямата част 60 процента идват от републиканския бюджет, иначе казано от данъците.

От МВФ нееднократно са отправяли предупреждение, че намаляването на осигуровките в комбинация с увеличение на пенсиите през последните години е рисков процес, който ще продължава да отваря дупката в пенсионната система и ще оказва сериозен натиск върху финансите на държавата. Дефицитът там сега е над два милиарда лева.

Мисията на фонда ще анализира доколко този дефицит представлява опасност за стабилността на хазната, ще се разработят и комплексни варианти за реформирането на пенсионната система.

От представителството на фонда съобщиха, че мисията е поискана от финансовия министър Симеон Дянков.