ГЕРБ изтегля предложението за увеличаване на пенсионната възраст с една година от 2012-а, за да търсят диалог и компромисно решение със синдикатите. Това съобщи депутатът Валентин Николов пред Агенция „Фокус”.

Председателят на КНСБ Пламен Димитров заяви, че отговорността трябва да бъде споделена: „Дали ще бъдем пак на протести и стачки зависи от следващите часове”. Синдикатите са категорични, че няма да склонят, ако не бъде оттеглено предложението за увеличение на пенсионната възраст.

По-рано протестиращите освиркаха управляващите пред сградата на парламента. Чуваха се скандирания „Оставка!”, „Дянков вън!” и "Искаме правата си!", които заглушиха опитите да се чуе мнението на депутатите от ГЕРБ.

Междувременно синдикатите бяха поканени на среща с управляващите в 18.00 часа, за да се обсъдят решенията, които предлагат.

„Обяснихме на уважаемите парламентаристи, че увеличаването на възрастта ще донесе много малък ефект и не си заслужава заради нея да страда цял един народ”, коментира председателят на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев.

Пламен Димитров пък обяви, че ще се дискутира как да бъдат докарани допълнителни пари в системата и как тя да бъде балансирана така, че да не се отнемат правата на хората, но пак да имат достойни пенсии.