По 3 800 евро заплата месечно получават българските инженери и ИТ специалисти, заминали да работят в Германия. Това показват данните на Агенцията по заетостта за първите шест месеца на годината, изготвени за Economic.bg. Агенцията е посредник при намирането на работа на българските специалисти, а обявите се публикуват на сайта ЕURES.bg. На него най-много работни места са обявени в Германия, Франция, Чехия, Швеция и Австрия. Тези позиции са отворени за гражданите на всички страни от  ЕС и Швейцария.

Все пак заплащането в Германия се определя от колективните трудови договори за бранша в съответната германска провинция и от квалификацията и опита на работещите. Така например за шофьори заплащането може да достигне около 1 500 – 2 000 евро бруто на месец, за техническите специалисти 2 100 – 2 800 евро, за готвачи с професионално образование и опит – от 1 800 евро бруто на месец, за сервитьори – между 1 200 и 1 800 евро бруто, за работници във вериги за бързо хранене – до 1 200 – 1 500 евро бруто. Понякога работодателите предлагат на българите и допълнителни социални придобивки като безплатна квартира и храна.

В Англия например заплащането е на час. Така навършилите 21-годишна възраст получават бруто средно по 6.70 английски лири на час. За сравнение, в Испания се плаща  на ден или средно по 39.87 евро.  Все пак обаче седмичната или месечната надница зависи от квартирните, които удържа работодателят, от работоспособността на самия работник, а понякога и от това дали реколтата е добра.

EURES България получава най-много предложения за сезонни работници в селското стопанство в Испания и Португалия, за ИТ специалисти, технически професии (заварчици, шлосери, електротехници и др.) в различни държави и специалисти в областта на хотелиерството и ресторантьорството (сервитьори, бармани, камериерки, рецепционисти, готвачи и др.) в Германия и Австрия. 

От няколко години към Агенцията по заетостта се обръщат работодатели от Испания, които търсят аниматори за хотели през летния сезон и от Великобритания – с работни места за готвачи. Една от новите тенденции е, че поради застаряването на населението, всяка година расте броят на оферти за гледане на възрастни и болни хора. Според статистиката на EURES в Европа най-много се търсят инженерните специалности, работните места в производството и компютърни специалисти.

В същото време агенцията си партнира и с Федералната агенция по заетостта на Германия, която работи по програма за младежко професионално дуално обучение в Германия „Работата на моя живот”. Само през 2015 г. по нея обучение и работа са започнали 166 младежи от България, а през тази - над 120.

През 2015 г. чрез българския EURES работа в чужбина са започнали около 1 100 български граждани. От тях около 400 като берачи на ягоди в Испания и около 360 като берачи на малини и други плодове в Португалия. През първата половина на тази година пък над 900 българи са започнали работа в други държави на ЕС – близо 400 от тях като берачи на ягоди в Испания и над 350 като берачи на плодове в Португалия.

От началото на годината работа в други европейски страни са започнали над 950 българи. Най-голям брой от тях, около 800, са наети за сезонна заетост в селското стопанство в Испания, Португалия и Дания. 

Голям брой български граждани са започнали работа и в туристическия бранш в страни като Австрия, Германия, Великобритания, Испания и няколко аниматора в Гърция. Като технически специалисти и работници в производството работни места в Германия, Чехия и Италия са намерили десетки наши сънародници. 

Не е тайна, че в Германия има огромен недостиг на работна ръка. Най-много свободни позиции са обявени в туристическия бранш (готвачи, помощник-готвачи, бармани и сервитьори), в здравеопазването, търговията, металообработването и машиностроенето, ИТ специалисти и инженери, работници в строителството и квалифицирани технически специалисти като електротехници, специалисти по мехатроника и електроника, работници по монтаж и поддръжка на газови, ВиК и отоплителни инсталации, на климатични, санитарни и енергийни инсталации, електромонтьори. 

В националната  EURES страница са публикувани и редица оферти за професионални шофьори в Германия. Наред с това в момента се набират и шофьори на автобуси на градски транспорт в Малта, както и за шофьори на камиони за международни превози в Чехия.  Има все повече оферти и за шофьори в Испания, Естония, Обединено кралство и редица други страни.