Беше отчетено, че само за два месеца и половина спрямо същия период от миналата година средствата за болнични са се увеличили с 18 млн. лв., а болните лица са се увеличили със 160 хил.

Това е тенденция, която показва, че нещо се случва и трябва да се реагира. Това заяви по бТВ управителят на НОИ Христина Митрева.

Една от антикризисните мерки на правителството променя начина на изплащане на болничните обезщетения през първите три дни. През първите два дни от болничния, работодателят ще поема 80% от възнагражденията на работника, а през третия ден - работникът ще остане без доходи и обезщетение.

Според управителя на НОИ това е временна мярка, която до края на 2010 г. или 2011 г. може да бъде преустановена. "Контролът ще бъде ефективен, когато институциите обединят усилията си", отбеляза още Митрева. Трябва да бъдат прекратени злоупотребите, защото те са за сметка на цялото общество, категорична бе Митрева.

Когато има злоупотреби, най-потърпевши са коректните граждани, подчерта тя. Това е по-доброто решение пред алтернативата да бъдат повишени данъците, смята управителят на НОИ. "Това не е прецедент в Европа. Има много държави, в които първите три дни от болничния въобще не се изплащат", коментира тя.

Контролът ще бъде ефективен, когато институциите обединят усилията си. И тук не става въпрос колко ще спечели държавата, става въпрос за това, че трябва да се прекратят злоупотребите. Според нея, след въвеждането на тази антикризисна мярка хората няма да боледуват повече.