Федерацията на независимите синдикати в земеделието възразява срещу заложените в  държавния бюджет за 2022 г. разходи за персонал в бюджета на Министерството на земеделието.

Според синдикалистите, ако парите за заплати не се увеличат, ще се задълбочи кадровата криза за специалисти на терен в различните агенции на агроведомството.

Искат 20% увеличение на заплатите в МВР 

Липсата на средства за сериозно увеличаване на работните заплати ще се отрази пагубно и демотивиращо върху ефективността при изпълнение на заложените дейности. А ниските доходи ще намалят още повече и без това недостатъчния капацитет на работещите на терен във всички структурни звена на земеделското министерство, казват синдикатите и дават пример с Агенцията за борба с градушките, където средната работна заплата е 792 лева, което прави заплатите на един служител или метеоролог с висше образование, сходни с тези на назначените с най-ниско длъжностно ниво и най-ниско заплащане.

istock
istock

Печално известно с унизителното заплащане на работещите в системата е и Агенцията  по храните, казват синдикатите и подчертават, че независимо от преминаването ѝ към Министерски съвет за нея не се залагат повече средства от миналата година.

Настояването на синдиката е за увеличение на разходите за персонал в бюджета на агроведомството с 15 милиона лева, което ще даде възможност за скок в работните заплати с 20 процента и то не на чиновниците, а на работещите на терен специалисти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg