Изплащането на пенсиите за април започва от днес и ще продължи до 20 април, четвъртък  през в пощенските станции. Преводите на сумите за априлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени още днес, съобщиха от НОИ.

Пенсионерите обаче няма да получат великденските си добавки с пенсията. Такива ще има само за тези, чиито пенсии без добавки и компенсации към тях, са в размер до 504 лв. включително.

Допълнителните средства ще бъдат в размер на 70 лв. и ще бъдат изплащани по банков път или в пощенските станции в страната, но от началото на следващата седмица.

Работещите пенсионери пък ще получат през април преизчислените си пенсии. Считано от 1 април 2023 г. Националният осигурителен институт (НОИ) преизчислява служебно пенсиите на над 300 000 пенсионери, придобили осигурителен стаж след пенсионирането си или след последното преизчисляване на пенсиите.

Великденски добавки само за част от пенсионерите

Преизчисляването обхваща всички работещи пенсионери, получаващи трудови пенсии – пенсии за осигурителен стаж и възраст, пенсии за инвалидност поради общо заболяване и пенсии за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест.

istock
istock

Те трябва да имат придобит осигурителен стаж през предходната 2022 г. и да не са подавали заявление за преизчисляване на пенсията им с придобит след пенсионирането им осигурителен стаж и осигурителен доход до датата на настоящото служебно преизчисляване.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg