Броят на болниците у нас се увеличава през последните години и вече достига 364. Всички те работят с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Нараства и сумата, която се плаща за лекарства в лечебните заведения. В рамките на две години тя е скочила с повече от 100%. Основните консуматори по това перо са частните болници.

При анализи на статистиката от НЗОК се забелязва, че парите по клинични пътеки се насочват основно към химиотерапията.

Според експерти от НЗОК въпросните лечебни заведения избягват да изпълняват дейности по по-ниско платени клинични пътеки.

Екипът на „Разследване” на Нова телевизия провери как и дали изобщо функционира тържествено откритият миналата година циклотрон в Александровска болница в София.

Оказа се, че апаратурата все още не е в услуга на пациентите. Здравният министър Петър Москов обясни този факт с изискани допълнителни тестове от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), след които тя би трябвало да издаде разрешително за ползване на циклотрона.

В края на миналата година Москов обяви, че въпросното разрешително вече е издадено. Проверка на Нова обаче показа, че това твърдение не е вярно.

Причината за забавянето на документа е, че в една от точките на изследване е открита завишена радиация.

За изследване на скенер в момента НЗОК плаща 2000 лева.

А необходимият за ранна диагностика на онкозаболявания изотоп вече се произвежда у нас, макар и не от циклотропа.