КНСБ обяви, че иска 12% по-високи бюджетни заплати от догодина, или около 1 милиард лева повече. Това заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров  в студиото на NOVA.

„Горе-долу 800 милиона лева беше увеличението през тази година. В този смисъл този процент не е невъзможен. Хората в различните агенции искат между 10 и 20% увеличение на заплатите, така че този процент е осреднен”, поясни Димитров.

Според него това е постижимо увеличение. Той даде пример, че в Агенцията за социално подпомагане, където работят около 5000 души, искане е за 20-процентно увеличение. 

„60% от средноевропейските доходи би трябвало да бъде целта на България през следващите години. Говорехме за 1000 евро средна заплата. В момента около 1000 лева е средната заплата у нас. С подобни увеличения на доходите до 2022 г. ние ще се приближим до тези средни стойности в Европа”, категоричен е Пламен Димитров.

По думите на Димитров е важно психологическото усещане на хората, че живеят в европейска държава, която продължава да се развива. Той сподели, че е имало скептицизъм през миналата година, когато бяха договорени още 800 млн. лв. допълнително за заплати.

Лидерът на КНСБ е убеден, че частният сектор си дава сметка, че задържането на кадри става с увеличение на доходите.

„Частният сектор реагира адекватно в ситуацията“, обясни Димитров.