Лидерът на синдиката КНСБ Пламен Димитров предлага правителството да приеме 5-годишен план за повишаване на доходите на българите, за да стигнат 60% от средноевропейските.

Това стана ясно след срещата между него и социалния министър Бисер Петков, която се проведе на фона на протести от страна на синдикалната организация за по-високи доходи.

Тези протести се проведоха, въпреки че правителството направи множество отстъпки към синдикатите. Така например не беше приета идеята първите три дни на всеки болничен да се плащат от работодателите на 50%, докато в момента е 70%. Промяна няма да има. Другият национален синдикат - КТ "Подкрепа", не подкрепи днешния протест.

Също така в тригодишната бюджетна прогноза е залегнало през следващата година да има 50 лв. увеличение на минималната работна заплата (МРЗ), докато преди една година идеята бе да не се увеличава МРЗ през 2018 г. Също така увеличение с по 50 лв. ще има  и през 2019 и 2020 г.

Въпреки това синдикатите настояват ръстът да е най-малко с по 100 лв. годишно.

„Приоритет на нашето управление е повишаването на доходите. Доказателство за това е, че от догодина минималната работна заплата се увеличава с 50 лв. и ще бъде в размер на 510 лв. Предвиден е 10-процентен ръст на заплатите в публични сектор и също толкова вдигане на възнагражденията на служителите във второстепенните разпоредители с бюджетни кредити в Министерството на труда и социалната политика“, каза министър Петков по време на срещата.

Той информира, че в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2018 г. е отпаднала идеята за промяна в размера на обезщетението за временна нетрудоспособност в първите три дни от отпуска по болест. За сметка на това ще се увеличи контролът, което ще гарантира, че няма да се злоупотребява и същевременно няма да се ограничават правата на осигурените.